Ποινικό ΔίκαιοΑΘΩΟΣ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΕΩΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

16/05/2023

Ομόφωνα αθώος κρίθηκε πελάτης του Δικηγορικού μας Γραφείου, τέως Αντιδήμαρχος Δήμου της Αττικής, από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών δυνάμει της υπ’ αριθμ. 1940/2023 απόφασης του ως άνω Δικαστηρίου, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για ρύπανση και υποβάθμιση περιβάλλοντος.

Η κατηγορία σε βάρος του ήταν ότι με την ιδιότητα του αρμοδίου Αντιδημάρχου Καθαριότητας και Περιβάλλοντος, προκάλεσε ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος κατά παράβαση των διατάξεων του Ν. 1650/1986, ως υπόχρεος δια παραλείψεως. Συγκεκριμένα ότι, ως αποτέλεσμα των παραλείψεών του, συγκεντρώθηκε πλησίον του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) του Δήμου, μεγάλος όγκος απορριμμάτων, βιομηχανικών – βιοτεχνικών αποβλήτων και κλαδεμάτων, με συνέπεια, αφενός μεν τη ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος, αφετέρου δε την πρόκληση εμπρησμού εκ προθέσεως σε αυτά από άγνωστο δράστη.

Κατά την ακροαματική διαδικασία αποδείχθηκε ότι ο πελάτης μας με την ιδιότητά του ως Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος δεν φέρει καμία ευθύνη, καθώς ο χώρος που συγκεντρώθηκε ο μεγάλος όγκος απορριμμάτων ήταν χώρος ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων – ΧΑΔΑ, δεν ήταν δημοτικός αλλά ιδιωτικός και τα απορρίμματα που συγκεντρώθηκαν, κυρίως ογκώδη αντικείμενα (καναπέδες, στρώματα κλπ) και κλαδέματα, είχαν συγκεντρωθεί από ασυνείδητους αγνώστους, ενώ ήταν φύσει αδύνατον για το Δήμο, με τα μέσα που διέθετε, να μπορεί να καθαρίσει και τέτοιους χώρους που δημιουργούνται από παράνομη ρίψη απορριμμάτων από αγνώστους ιδιώτες. Επίσης αποδείχθηκε ότι δεν υπήρξε ουδεμία αιτιώδη συνάφεια μεταξύ της δήθεν «παράλειψης» του κατηγορουμένου με την ως άνω ιδιότητά του αυτή και του εμπρησμού από πρόθεση, η οποία έγινε από άγνωστο δράστη σύμφωνα και με την έκθεση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ύστερα από πολύωρη αποδεικτική διαδικασία, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών, κήρυξε ομόφωνα αθώο τον τέως Αντιδήμαρχο – πελάτη του Γραφείου μας για όλες τις κατηγορίες.

white-logo
Βασιλέως Γεωργίου Β' 52, Παιανία 19002
21 5545 7272

Follow us:

ΤΑΜΠΑΚΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Αναλαμβάνουμε με εμπειρία και εξειδίκευση υποθέσεις Υπαλληλικού & Εργατικού Δικαίου, είμαστε δίπλα σας σε κάθε περίπτωση.

Copyright © Tampakos 2022

×